Zwanger tijdens de corona pandemie

Toen ik er in maart achter kwam dat ik zwanger was, was de pandemie op zijn hoogtepunt. Ik was natuurlijk door het dolle heen, zeker gezien mijn vriend en ik al een tijd aan het proberen waren, maar tegelijkertijd was er wel de zorg om de pandemie: wat voor effect zou dat hebben op mijn zwangerschap? Ik las de berichten van vrouwen die moesten bevallen in het ziekenhuis zonder dat zelfs de partner daar bij mocht zijn. En ik hoorde dat veel vrouwen ervoor kozen om toch thuis te bevallen, terwijl ze eerst gepland hadden of de wens hadden om in het ziekenhuis te bevallen.

Een deel van mij dacht ook; mijn bevalling is nog zo ver weg, dan ziet de wereld er vast weer anders uit. Nu is het bijna zover, en de situatie is gelukkig veel beter dan in maart. Mijn wens was om in het ziekenhuis te bevallen. Maar ik kreeg laatst het bericht dat mijn lokale ziekenhuis de maatregel heeft ingesteld dat er maar 1 andere persoon, meestal de partner, bij de bevalling aanwezig mag zijn. Als diegene klachten heeft, mag hij/zij helemaal niet komen. Het vooruitzicht dat ik alleen zou moeten bevallen, zonder mijn lievelingsmensen om me heen, vind ik totaal niet prettig. Daarom heb ik, in overleg met mijn vriend natuurlijk, besloten om toch thuis te bevallen.

Nu begrijp ik dus des te meer de vrouwen en hun beslissingen aan het begin van de pandemie. Het is natuurlijk een geboorteplan en plannen kunnen altijd anders lopen (meestal eigenlijk). Het zou kunnen dat ik alsnog in het ziekenhuis beland. Maar wie dan leeft, wie dan zorgt. Voor nu geeft deze beslissing me veel rust.

Ben jij ook zwanger nu of zwanger geweest en bevallen dit jaar? Hoe ga jij om met corona en hoe beïnvloedt dat jouw beslissingen rondom de zwangerschap en bevalling? Daar ben ik natuurlijk erg benieuwd naar. Ondanks dat corona de wereld nog niet uit is, heb ik dus wel een zwangerschaps shoot geboekt. Ik vertrouw erop dat dit goed gaat, met het inachtnemen van de maatregelen. Zo doe ik dat natuurlijk zelf ook met mijn fotoshoots. Ik ken de corona crisis niet zonder zwangerschap, maar ik denk dat ik net zo voorzichtig zou zijn, ook als ik niet zwanger was geweest.

En hoe moet dat met newborn shoots? Een newborn is zo kwetsbaar. Ook zonder pandemie is voorzichtigheid geboden. Maar nu des te meer. Toch is het denk ik heel belangrijk om die eerste tijd wel vast te leggen, ofwel door een professionele fotograaf, ofwel door het zelf te doen. Meer info over hoe ik mijn fotoshoots in deze tijd op een zo veilig mogelijke manier plaats laat vinden, lees je binnenkort op mijn FAQ pagina (veelgestelde vragen).

Nog maar een paar weken en ik ga al met verlof! Gelukkig heb ik deze maand nog een hele mooie motherhood fotoshoot mogen doen, waar ik graag het resultaat van laat zien binnenkort. En op de planning staat ook nog een binnenkijker / home tour van mijn studio / nursery na de verbouwing!