Column ‘The Real Tuscany’

For my Dutch followers

Mijn column ‘Het Echte Toscane’ zoals verschenen in editie 2 van tijdschrift ‘Wonen Landelijke Stijl’:

“Het Echte Toscane

Tijdens de lente komt Toscane langzaam steeds meer tot leven. Toscane is dan ook op zijn groenst. Steeds vaker zie je auto’s met buitenlandse nummerborden, in Cortona worden de terrassen tevoorschijn gehaald en je hoort weer regelmatig Engels met Amerikaans accent. Het seizoen is weer begonnen.

Belangrijk onderdeel van het hoogseizoen in Toscane zijn de markten. Ieder dorp heeft zijn eigen wekelijkse markt, met authentieke Italiaanse en typisch Toscaanse producten. Vorig jaar echter ontdekte ik een prachtig project opgericht door ‘Mercatale della Valdelsa’; zij brengen lokale boeren en ondernemers bijeen die seizoensgebonden biologische, ambachtelijke streekproducten aanbieden, zoals truffels, kaas, allerlei soorten pesto, ham, biologische groenten zoals ‘funghi’, maar ook gebreide kleding van duurzaam geproduceerde wol, aan de lokale bevolking en bezoekers van Monteriggioni, Poggibonsi en San Gimignano.

Op een mooie lentedag bezocht ik voor het eerst Monteriggioni, waar de markt in volle gang was. Het is een middeleeuws stadje, compleet ommuurd en nog bijna volledig intact. Monteriggioni geeft je het gevoel alsof je je in de middeleeuwen bevindt en de ‘farmer’s market’ (boerenmarkt) draag hier zeker aan bij. De boeren en ondernemers gaan zoveel mogelijk ambachtelijk, duurzaam en biologisch te werk, met aandacht voor mens en natuur.

Ik ben gewend alle producten te kunnen krijgen uit welk land dan ook en in welk seizoen dan ook. Het kan soms voelen als beperkend als dat ene product dat je zo lekker vindt niet verkrijgbaar is of slechts gedurende een bepaalde periode. Maar de focus op het eigen land, de streekproducten en de omstandigheden waaronder ze worden gemaakt, is heel erg waardevol. Dat raakt me telkens opnieuw; de liefde die de bewoners hebben voor hun streek en alles wat hier wordt geproduceerd en de passie waarmee ze dit delen met buitenlanders.

Ze staan in de rest van Italie bekend als ietwat gereserveerd, ‘de Toscaners’, de kat uit de boom kijkend, maar mijn ervaring is over het algemeen dat ze hartelijk zijn; trots op hun streek en niet gierig, maar bereid te delen, zelfs met die ‘rare Hollanders’ die besloten hier te blijven!”